Παρασκευή, Νοεμβρίου 28



Η κρίση συνεχίζεται και μαζί της συνεχίζεται και η συζήτηση: για τα αίτια της κρίσης, για τις θεραπείες, αλλά και για τις αντιστάσεις. Την Κυριακή στις 14 Δεκέμβρη το περιοδικό «Σοσιαλισμός Από τα Κάτω» αφιερώνει σε αυτά τα ερωτήματα ένα μονήμερο συζητήσεων με τίτλο «Ο Μαρξ και η κρίση στον καπιταλισμό».

Οι εκδηλώσεις με θέμα «Ο Καπιταλισμός δεν δουλεύει, ο Σοσιαλισμός είναι επίκαιρος» που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στις γειτονίες είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία: ο κόσμος που τις παρακολούθησε ήταν πολύς, τα ερωτήματα και οι τοποθετήσεις ακόμα περισσότερες. Και ο λόγος είναι απλός. Από τη μια είναι η ίδια η κρίση και οι αγωνίες που γεννάει -για τις δουλειές, τους λογαριασμούς, τα χρέη. Από την άλλη είναι τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που αντί να διευκολύνουν μπερδεύουν -ένας καταιγισμός από στοιχεία και απόψεις που κάνουν τον αναγνώστη να αισθάνεται «μικρός», αδύναμος ακόμα και να καταλάβει, πολύ περισσότερο να αντιδράσει, να αντισταθεί, να διεκδικήσει. Ενας καταιγισμός που κουβαλάει ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα: «άστο στους ειδικούς, σε αυτούς που ξέρουν».

Η ιστορία, όμως, έχει δείξει, ξανά και ξανά, τι μας περιμένει αν αφήσουμε τις λύσεις στα χέρια τους. Γιατί πίσω από τις «γνώσεις» των καθηγητάδων αλλά Αλογοσκούφης κρύβεται μόνο η προσπάθεια να βρούνε ένα σωσίβιο για το σύστημά τους -και τα κέρδη τους και τα προνόμιά τους -πνίγοντας όλους εμάς μέσα στην ακρίβεια, την ανεργία, τα χρέη, τις κατασχέσεις.

Το μονήμερο θα γίνει στην Αθήνα την Κυριακή 14 Δεκέμβρη, στο κτήριο της ΑΣΟΕΕ (Πατησίων 76, απέναντι από τον ΟΤΕ) από τις 11.00 το πρωϊ μέχρι τις 7:00 το απόγευμα και θα έχει τέσσερα θέματα:

Πώς εξηγούμε την κρίση

Κρατικός παρεμβατισμός ή σοσιαλιστικός προγραμματισμός, Μαρξ και Κέυνς.

Η κρίση τη δεκαετία του 1930

Τα συνδικάτα, η κρίση και η αριστερά.