Νοσοκομείο Αγ. Όλγα – Ν. Ιωνία - Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Ένα ευχάριστο περίπατο νόμιζε πως θα κάνει ο υπ. υγείας, Δ. Αβραμόπουλος το πρωί της Τετάρτης στο Νοσοκομείο Αγ. Όλγα στη Ν. Ιωνία για τα εγκαίνια ενός νέου ψηφιακού αγγειογράφου, όμως εργαζόμενοι αψηφώντας τις παρασκηνιακές προσπάθειες του σωματείου για την προφορική μεταφορά στον υπουργό, κάποιων –λιγοστών– αιτημάτων, αποφάσισαν να «χαλάσουν» τη δεξίωση και να περιμένουν τον υπουργό στην είσοδο του ιδρύματος.
Κρατώντας πλακάτ κατά του ασφαλιστικού, οι εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό στο προαύλιο με σύνθημα «Προσλήψεις στα νοσοκομεία – Κάτω τα χέρια από τα ταμεία», και στην σύντομη συνομιλία που είχαν με τον υπουργό αναφέρθηκαν τόσο στο μείζον ζήτημα των ημερών, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο και στις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στο νοσοκομείο.
«Είναι αδιανόητο, την ώρα που η κυβέρνηση βάζει χέρι στην δημόσια ασφάλιση καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα των εργαζομένων, το σωματείο να καλωσορίζει έναν από τους βασικούς σχεδιαστές και εκφραστές της μεγάλης αυτής ληστείας», τονίζει η Ιωάννα Σταθάκη διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου. «Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν απαθείς ούτε στις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ούτε στις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού», τονίζει ο εργαζόμενος στο νοσοκομείο Αγ. Όλγα, Κώστας Διακογιάννης, ο οποίος νωρίτερα είχε μεταφέρει τις απόψεις των εργαζομένων στον υπουργό.
Δεκάδες, πάντως, είναι τα παράπονα από εργαζόμενους που συγκεντρώνει η Εργατική Αλληλεγγύη, κάθε εβδομάδα στην εξόρμησή της, στο νοσοκομείο της Ν. Ιωνίας που υποδέχεται χιλιάδες ασθενείς καθημερινά. Με μια αξιοπρόσεκτη ευσυνειδησία, που κατατάσσει το Αγ. Όλγα σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, οι σκληρά εργαζόμενοι του ιδρύματος, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά ζητημάτων που άπτονται τόσο των ίδιων των δικαιωμάτων τους, όσο ακόμα και της ποιότητας των παρερχομένων υπηρεσιών. Ελαστικές εργασιακές συνθήκες όλων των ειδών, όπως συμβασιούχοι ή προγράμματα stage που δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας, φόβου και υποταγής, αλλά και μεγάλες ελλείψεις τόσο σε νοσηλευτικό προσωπικό (με δίμηνες, τρίμηνες και τετράμηνες λίστες επισκέψεων σε γιατρούς), όσο και σε εργαστηριακό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, περιγράφουν τις συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου. Χαρακτηριστική είναι η άποψη εργαζόμενου στα μικροβιολογικά εργαστήρια πως «στις αρχές της δεκαετίας του `90 το τμήμα του είχε δεκαεπτά εργαζόμενους και τώρα έχει πέντε». Μια εργαζόμενη εξηγούσε, την προηγούμενη εβδομάδα, την δυσκολία όλων να κατέβουν σε απεργία αφού το νοσοκομείο δουλεύει ήδη «με προσωπικό ασφαλείας».
Κινήσεις, ωστόσο, όπως της Τετάρτης αποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν για τα καλά ότι κρατάνε στα χέρια τους τα ινία του ιδρύματος, γι’ αυτό και είναι στο χέρι τους να το λειτουργήσουν με κοινωνικούς όρους. Στον αγώνα αυτόν δεν είναι μόνοι τους. Έχουν αλληλέγγυους τους εργαζόμενους στα λιμάνια και τους δήμους, τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες και τις τράπεζες αλλά και τους καταπιεσμένους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ξηλώσουμε στην πράξη τον αντιασφαλιστικό νόμο του Καραμανλή και να τον στείλουμε και αυτόν και τον νόμο του, στα σκουπίδια.
Κυριάκος Μπάνος