Τρίτη, Νοεμβρίου 27

Μία πρώτη νίκη


Σταμάτησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στον Δήμο και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις στο Ηράκλειο Αττικής.

Στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ την προηγούμενη Πέμπτη ο δεξιός δήμαρχος Γεωργόπουλος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να υπογράψει, μαζί με τα σωματεία του Δήμου και της ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ, ένα κείμενο που ικανοποιεί τα βασικά αιτήματα των εργαζόμενων, δηλαδή να μην απολυθεί κανένας από τις υπό κλείσιμο Δημοτικές Επιχειρήσεις, να περάσουν στον Δήμο οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου σ' αυτές, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να μην υποβαθμισθεί η ποιότητα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.



Αυτή η υπογραφή είναι μία μεγάλη υποχώρηση του Γεωργόπουλου και της παράταξής του και μία πρώτη νίκη των εργαζόμενων αλλά για να έχει αξία θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη απόφαση και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Γι' αυτό μπορεί η απεργία να έκλεισε αλλά ο αγώνας δεν σταμάτησε μέχρι την οριστική δικαίωση.



Η υποχώρηση του Γεωργόπουλου ήρθε ύστερα από τρεις βδομάδες απεργιών των εργαζόμενων στον Δήμο και πολύμηνων κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, ανοικτές συγκεντρώσεις στην πλατεία, καταλήψεις του Δημαρχείου και μαζικές παρουσίες στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.



Ήταν ένας αγώνας που είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο την αδιαλαξία της Δημοτικής αρχής αλλά και την αστυνομία και τα ΜΑΤ που είχε επιστρατεύσει ο Γεωργόπουλος για να κάμψει την αντίσταση των εργαζομένων. Όμως, ήταν και ένας αγώνας που είχε την ενεργή συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας (και του τοπικού Τύπου) που ανάγκασε τον Γεωργόπουλο να απομονωθεί και να υποχωρήσει.



Ο τοπικός πυρήνας του ΣΕΚ και η τοπική επιτροπή της ΕΝΑΝΤΙΑ από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων στήριξαν και πρόβαλλαν αυτόν τον αγώνα και στην περιοχή και στους υπόλοιπους εργατικούς χώρους.



Την Πέμπτη 22/11, έγιναν οι εκλογές στο σωματείο για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΠΟΕ - ΟΤΑ. Η τοπική επιτροπή της ΕΝΑΝΤΙΑ συμμετείχε και στήριξε την παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς "Αγωνιστικές Κινήσεις - Συσπειρώσεις" που έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο σ' αυτόν τον αγώνα και ετοιμάζει τον επόμενο μεγάλο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 12 Δεκέμβρη. Η παράταξη πήρε 61 ψήφους (από 15 πέρισυ) και έβγαλε 1 αντιπρόσωπο στο συνέδριο!

εκδηλωση και διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή



Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης Κατά της Κλιματικής Αλλαγής (στις 8/12), οι τοπικοί πυρήνες του ΣΕΚ των Βορείων και Βορειοδυτικών Προαστίων διοργανώνουν

συζήτηση - ενημέρωση

την Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, 7.00 μμ στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ της ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

Θα μιλήσουν:

- Χρήστος Μακαρώνης: Πρόεδρος του Συλλόγου "ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ"

- Γιώργος Ράγκος: Διδάκτωρ Χημείας και μέλος της ΠΡΩΤΟΥΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

- Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

INFO: Το Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας είναι επί της οδού Αγίου Γεωργίου, πλησίον του σταθμού ΗΣΑΠ.